Raadsvragen over Stedenbandencontacten met Gedaref in Sudan
Update met antwoord van het college
De fractie van de Lijst Pim Fortuyn is fel gekant tegen stedenbandencontacten, zoals deze al vele jaren door onze gemeente worden onderhouden. Ontwikkelingshulp en buitenlands beleid behoren eenmaal niet tot een gemeentelijke taak, maar dient een taak van de rijksoverheid te zijn. Naast de structurele subsidies die stedenbandenorganisaties van de gemeente ontvangen, zijn met name de kostbare bezoeken van politici over en weer tussen de diverse contactsteden een schaamteloze verkwisting van belastinggeld van de Eindhovense burgers.
Afgelopen maand, december 2006, was zo’n delegatie uit de Sudanese stedenbandcontactstad Gedaref op bezoek in Eindhoven. In het kader van dit bezoek hield de voorzitter van de Gedaref Digital City Organization (GDCO), de heer Ahmed Eisa, een toespraak in de raadsvergadering van 19 december jl. Na afloop liet de heer Eisa zijn visitekaartje (zie scan in bijlage) achter, waarop staat vermeld: “Former State minister of Agriculture”. Hieruit valt op te maken dat de heer Eisa deel heeft uitgemaakt van de Sudanese regering. Een regering die al jarenlang betrokken is in een bloedige burgeroorlog – of beter gezegd een islamitische jihadstrijd – tegen de Christelijke bevolkingsgroepen in het West-Sudanese Darfur, waarbij de regering naast het leger óók de islamitische Janjaweed-milities steunt en een actieve politiek van arabisatie in deze streek voert.
Internationale waarnemers worden door de regering niet toegelaten in Darfur, evenals de inzet van een VN Vredesmacht die wordt geweigerd. Ondertussen zijn de gruwelijke gevolgen van dit conflict duidelijk: de etnische zuiveringen werden al in 2004 door het Amerikaanse Congres bestempeld als volkerenmoord, de Verenigde Naties spreken over oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Mocht het zo zijn dat de heer Eisa daadwerkelijk deel heeft uitgemaakt van een dergelijke regering, dan acht onze fractie dit zeer verwerpelijk. Ter vergelijking: enkele jaren geleden leidde de mogelijke komst naar Nederland van Jorge Zorreguieta, de vader van Prinses Maxima, tot grote consternatie vanwege zijn verleden als minister van landbouw in het beruchte Argentijnse Videla-regime. De wandaden van de Sudanese regering in de afgelopen jaren doen daar zeker niet voor onder.
Daarom komt onze fractie tot de volgende vragen:
1. Kunt u uitsluiten dat de heer Eisa betrokken was bij het Sudanese regime?
2. Mocht een mogelijke betrokkenheid blijken, bent u dan voornemens de banden met de heer Eisa te verbreken?
3. Hoeveel gemeenschapsgeld heeft het bezoek van de Sudanese delegatie Eindhoven gekost en kunt u deze kosten nader specificeren?
4. Kunt u ons een kopie verschaffen van de subsidieaanvragen van de Stedenband Eindhoven – Gedaref over de afgelopen 5 jaren?
5. Deelt u onze mening dat de stedenband met Gedaref dient te worden stopgezet vanwege de bloeddorstige jihadstrijd van de Sudanese regering tegen de christelijke bevolkingsgroepen in Darfur?
Rudy Reker, fractievoorzitter Lijst Pim Fortuyn Eindhoven
Bijlage: visitekaartje van dhr. Ahmed Eisa
Foto: De heer Eisa sprak de gemeenteraad toe in islamitisch gewaad.
Weblink: DSE: Delegatie uit Gedaref bezoekt Eindhoven [link] http://www.dse.nl/node/view/1066
Eindhoven, 16 januari 2007.
Antwoord van burgemeester en wethouders
1. De heer Ahmed Eisa was minister van Landbouw in het kabinet dat viel door een staatsgreep van het huidige regime. Ook is hij van een andere politieke partij dan die van het regime dat nu aan de macht is.
2. Gegeven de onder 1 geformuleerde verhouding van de heer Eisa met het huidige regime is het door u gevraagde voornemen niet aan de orde.
3. Voor vier personen van de delegatie werden reis- en verblijfkosten gedekt uit het driejarig programma Logo South, waarin uitwisselingen via de VNG betaald wor¬den door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In dit geval ad ¤ 2.514,-- per per¬soon. Naast deze vier personen bestond de delegatie uit de heer Eisa. Hij heeft zijn eigen reis betaald en de verblijfkosten ad ¤ 1.605,-- zijn betaald uit het bud¬get voor Sudan.
4. Uit de drie gemeentelijke fondsen “Kontakstedenfonds”, “Verdubbelingsfonds” en “Fonds Mondiale Bewustwording” gezamenlijk is in de afgelopen 5 jaar (2002 t/m 2006) voor subsidiabele activiteiten een bedrag van ¤ 83.975,11 beschikbaar ge¬steld (zie bijlage voor een specificatie per jaar en activiteiten). Daarnaast heeft de Stichting Projectkoppeling Eindhoven - Gedaref (SPEG) over deze jaren een in¬standhoudingssubsidie ontvangen van in totaal ¤ 28.000,--.
Tot slot heeft de gemeente Eindhoven nu in haar begroting een jaarlijks bedrag van ¤ 13.000,-- opgenomen om toe te voegen aan het Logo South-programma¬budget van de VNG voor de Stedenband Eindhoven-Gedaref.
5. De Stedenband tussen Eindhoven en Gedaref levert uitsluitend een bijdrage aan de verbetering van de leefomstandigheden van de bewoners van de stad Gedaref en directe omgeving:
b de gemeentelijke programma’s werken aan de verbetering van de kwaliteit en kwantiteit van drinkwater voor de bewoners;
b voorts is samen met de lokale overheid gewerkt aan het opzetten van een vuilnisdienst die nog nergens anders in Sudan is. Momenteel wordt met name gewerkt aan de inrichting van een stortplaats, waarbij een volledige duur¬zame oplossing wordt geïmplementeerd. Het gaat hier voor het grootste deel over het uitwisselen van kennis van experts hier met de betrokkenen in Gedaref;
b voorts worden huisvrouwen getraind in preventieve gezondheidszorg om ziekten te voorkomen. Inmiddels zijn 44.000 vrouwen getraind en zijn de resultaten ook zichtbaar voor iedereen. Met name op gebied van malaria¬preventie is tussen 2001 en eind 2006 een vermindering van 60% van de ziektegevallen bereikt;
b door de Stichting Projectkoppeling Eindhoven-Gedaref worden sinds 1998 klaslokalen gebouwd voor het basisonderwijs (25 voor jongens, 33 voor meisjes en 7 voor jongens en meisjes);
b momenteel wordt gewerkt aan een meerjarenplan voor toilettenbouw op de scholen. Waarvan tot nu toe 23 zijn gerealiseerd;
b sinds 2003 wordt er jaarlijks groentetuinenproject uitgevoerd, waarbij voor¬namelijk vluchtelingen uit andere streken de kans krijgen om groenten te verbouwen om hun inkomen te verbeteren en hun dieet te verbeteren. Deze mensen werken onder begeleiding van de afstuderende studenten van de Landbouw Universiteit in Gedaref. Na een seizoen zijn deze gezinnen in staat om zonder verdere steun met de productie door te gaan. Deze families zijn hierdoor ook in staat alle kinderen naar school te laten gaan.
Wij zijn van mening, dat deze activiteiten en resultaten bijdragen aan de verminde¬ring van armoede en verbetering van leefomstandigheden van de bewoners van deze stad. Stopzetting van de stedenband zou stopzetting van deze activiteiten betekenen en daarmee de bewoners van Gedaref de dupe laten worden van politieke en humanitaire ontwikkelingen en problemen elders in Sudan.
Tot slot constateren wij dat ook de rijksoverheid een rol weggelegd ziet voor lokale overheden bij ontwikkelingssamenwerking via met name stedenbanden; hetgeen mag blijken uit het feit dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken via de VNG en het programma Logo South lokale stedenbanden in toenemende mate faciliteert.
Eindhoven, 6 februari 2007.
Lijst Pim Fortuyn Eindhoven