Politiek Beleidsplan

De politieke vereniging Lijst Pim Fortuyn Eindhoven is in 2004 opgericht vanuit de landelijke partij die in 2002 vanuit het niets met 26 zetels in de Tweede Kamer kwam.
Maar ...wat doen en willen  wij in Eindhoven? (Lees verder)

Fractieleden Lijst Pim Fortuyn

Rudy Reker
Fractievoorzitter

 
Reker-Lilian Wiebers
Fractiemedewerkster 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Damian Dassen
Commissielid Lijst Pim Fortuyn.
Bestuurslid
Jonge Fortuynisten

Jonge Fortuynisten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Stef Kleine Staarman
Voorzitter
Jonge Fortuynisten 

 

 

 

 

 

 

 

 
Timo Hoogerwaard
Secretaris
Jonge Fortuynisten

 

 

Raadsvragen i.v.m. het bomenbeleid in onze gemeente



Update met antwoord van het college


Al vele jaren hebben een aantal bewoners in ‘’De Tempel’’ overlast van de bomen die langs de openbare weg staan. Met name in de Brussellaan, Turnhoutlaan, Bruggelaan en Antwerpenlaan zijn deze bomen in de afgelopen 35 à 40 jaar veel te groot geworden. Natuurlijk horen in een laan bomen te staan, daar is in mijn fractie geen verschil van mening over, maar bomen hebben ook fatsoenlijk onderhoud nodig en daar heeft het hier altijd aan ontbroken.

Door ondeskundig snoeien aan de huiszijde van deze bomen – één à twéé jaar geleden – terwijl de dode taken aan de staatzijde bleven zitten, staan deze bomen ‘’uit het lood’’ en zijn topzwaar geworden.

Men heeft in het stadsdeel ‘’De Tempel’’ de laatste 20 jaar leren leven met verstopte riolen, ongewenste wortelgroei tot in de tuintjes tot zelfs onder de funderingen van de huizen door. Verstopte dakafvoeren, vallende taken – tot 5 cm doorsnee – op auto’s die daardoor worden beschadigd en het druppen van de bomen in de zomer, wat weer een enorme viezigheid op auto’s teweeg brengt. Bovendien zijn deze hoge bomen met in de zomer een dicht bladerendak – nu het park langs de J.F. Kennedylaan al een aantal jaren is verdwenen – een toevluchtsoord voor duiven, die met hun uitwerpselen de auto’s nog meer bevuilen en de lak hiervan aantasten.

Afgelopen zaterdag wéér een omgewaaide boom, die behalve een flinke materiele schade aan een woonhuis, ook emotionele schade toebrengt aan de bewoners hiervan. Temeer omdat de bewoners van dit huis – in de korte tijd dat zij hier wonen – al een aantal keren bij onze gemeente tevergeefs aan de bel hebben getrokken. Niet onterecht blijkt nu omdat duidelijk zichtbaar is, dat vele van deze bomen een gevaar zijn voor de bewoners en omgeving.

Maar nu er met de regelmaat van de klok in deze straten bomen omwaaien, als er een storm voorbij komt, is het noodzakelijk dat onze gemeente hier ingrijpt. Er zijn ondertussen al een aantal kale plaatsen in de lanen, waar voorheen bomen hebben gestaan waar hier en daar, dus lang niet overal, weer een boompje is teruggeplant. Dat dit geen fraai gezicht is zal iedereen wel duidelijk zijn.

Als mijn fractie een suggestie mag doen is het wel de volgende: kap deze bomen in deze lanen resoluut en plant z.s.m. nieuwe bomen hiervoor terug.
Wij mogen veronderstellen, dat er bij de ambtenaren inmiddels voldoende kennis in huis is, om te weten welke bomen het beste in woonwijken kunnen worden aangeplant.

Hierbij kom ik tot de volgende vragen.

1. Wat is het algemene beleid van onze gemeente over bomen die langs de openbare weg staan?

2. Zijn hier ook onderhoudsschema’s voor en welke maatstaven worden hiervoor dan gehanteerd?

3. Wat is de gemeente voornemens te doen aan de bomen die in de hierboven genoemde lanen staan in ‘’De Tempel’’.

4. Als zij gekapt worden, op welke termijn is dat en wanneer kan men de nieuwe aanplant verwachten?

5. Hebben de bewoners inspraak en/of krijgen de bewoners informatie alvorens men begint te kapen en over de boomsoort die men dan voornemens is te planten.

6. Zijn er vergelijkende situaties in Eindhoven, waar ingrijpen ook noodzakelijk is?

7. Zo ja, is de gemeente dan voornemens om ook hier afdoende maatregelen te nemen?

Rudy Reker, fractievoorzitter Lijst Pim Fortuyn

Eindhoven 2 januari 2007


Antwoord van burgemeester en wethouders

1. Algemene beleid over bomen.
De gemeente kent een Groenbeleidsplan (2001) aansluitend daarop is het kapbeleid ontwikkeld en vastgesteld in de nota “Niet kappen tenzij...” (2003). Momenteel is nog een visie document Bomenbeleidsplan in ontwikkeling. Het beleid is erop gericht om bomen zo oud mogelijk te laten worden en geen bomen te rooien vanwege enige mate van overlast die bomen te alle tijde geven.

2. Onderhoud.
De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid omtrent bomen in de openbare ruimte. Om die reden worden elke drie jaar alle straatbomen visueel gecontroleerd op veiligheid (VTA-keuring). Uit dit onderzoek blijkt in hoeverre bomen veilig zijn of dat specifiek onderzoek noodzakelijk is. Tevens wordt geïnspecteerd welke bomen gesnoeid moeten worden. Deze snoeibeurt volgt onmiddellijk na de VTA-keuring. Eind 2006 is de VTA-keuring gestart voor de bomen in de stadsdelen Gestel en Woensel-Noord. De snoeiwerkzaamheden worden in een bestek gevat en ter uit¬voering openbaar aanbesteed.

3. Bomen in de Belgische Buurt in De Tempel.
Het betreft in deze straten voornamelijk iepen. Deze bomen zijn helaas erg vatbaar voor de zgn. iepziekte, die makkelijk overgedragen kan worden op gezonde bomen. Om die reden worden aangetaste iepen in Eindhoven na constatering van deze ziekte onmiddellijk gerooid, om verdere besmetting te voorkomen. Op deze wijze wordt getracht om gezonde iepen zoveel mogelijk te handhaven. Ook in genoemde straten zijn om die reden bomen gerooid. Er worden nimmer iepen op dezelfde plaats teruggeplant vanwege besmettingsgevaar. Het is in het algemeen niet gebruikelijk om nieuwe bomen terug te planten tussen oude exemplaren, omdat deze weinig groeikansen hebben en de eenvormigheid van een straat verstoren. Het integraal ver¬nieuwen van een laanbeplanting gebeurt pas als de meerderheid van de bomen gerooid is.

4 Eventueel kappen en herplanten.
Oudere bomen die een levensverwachting hebben van tenminste 15 jaar worden in principe gehandhaafd.
Er bestaat geen aanleiding om de bomen in de genoemde straten te rooien indien hiertoe de VTA-keuring geen aanleiding toe geeft. Vooralsnog ziet het hier niet naar uit.

5.
Inspraak.
Het is altijd gebruikelijk dat direct betrokken bewoners geïnformeerd worden indien er gemeentebomen gekapt worden. Indien er sprake is van nieuwe aanplant of her¬plant van bomen is het gebruikelijk dat bewoners van betrokken straten kunnen reageren op de voorstellen van de gemeente.

6. Vergelijkbare situaties.
Bovengenoemde geldt voor de hele gemeente Eindhoven.

7.
Afdoende maatregelen.
Overlast veroorzaakt door blad, bloesem, beestjes, wortelgroei op ongewenste plaat¬sen, etc. is geen reden om bomen te rooien. Uit de VTA-keuring die momenteel plaatsvindt, zal blijken welke maatregelen op de korte en middellange termijn geno¬men moeten worden. Bij de storm van 18 januari 2007 zijn in genoemde straten geen bomen omgewaaid.

Eindhoven, 6 februari 2007.

Fractie Lijst Pim Fortuyn Eindhoven