Raadsvragen: Onveiligheid Winkelcentrum Vaartbroek
Camera's in Winkelcentum Vaartbroek moeten terug
Update: Met het antwoord van het college van B&W
11 januari 2011
Inbraken, vandalisme en gewapende overvallen nemen toe
Geacht college,
De bewoners en winkeliersvereniging van het winkelcentrum Vaartbroek maken zich ernstig zorgen over de veiligheid en leefbaarheid in- en rond het winkelcentrum. De laatste maanden zijn er weer diverse ernstige incidenten geweest die vragen om een gerichte aanpak.
Twee brute inbraken en een gewapende roofoverval zijn het resultaat van onvoldoende beveiligingsmaatregelen in het winkelcentrum. Enkele jaren geleden is er door de Gemeente Eindhoven in Winkelcentrum Vaartbroek voor een periode van twee jaar, met prima resultaat cameratoezicht geweest. De overlast en criminaliteit daalde toen tot het minimum en de winkeliers en bewoners voelde zich daar veilig. Dit gevoel van veiligheid is nu weer totaal verdwenen en diverse ondernemers denken er inmiddels over hun winkel te sluiten.
Zover mogen wij het als Gemeente Eindhoven niet laten komen. Voor onze fractie zou dat onacceptabel zijn. Wij zijn dan ook van mening dat met onmiddellijke ingang het cameratoezicht in Winkelcentrum Vaartbroek terug moet keren. Iedere winkelier moet zonder gevoel van onbehagen zijn bedrijf kunnen runnen en de bewoners mogen verwachten dat zij ongehinderd in een veilige leefomgeving mogen wonen en winkelen.
Het is voor onze fractie dan ook niet te begrijpen dat de succesvolle camerabeveiliging twee jaar geleden is gestaakt. Een door onze fractie uitgevoerde enquête onder de winkeliers heeft uitgewezen dat zij volledig achter de herplaatsing staan van camera's. (de uitslag van deze enquête is in ons bezit)
Zie de TV uitzending terug op: Studio 040
Eindhoven, 15-12-2010
Daarom hebben wij voor u de volgende vragen:
1. Is het college bereid tot onmiddellijke herplaatsing van camerabeveiliging in het winkelcentrum Vaartbroek en zo ja op welke termijn is dit mogelijk?
2. Is het mogelijk om camerabeveiliging voor een lange tijd te waarborgen?
3. Heeft het college nog andere plannen om de veiligheid en leefbaarheid in- en rondom winkelcentrum Vaartbroek te verbeteren?
4. Kunt u verklaren waarom de camerabeveiliging destijds is gestaakt, terwijl dit in Vaartbroek een groot succes was?
Fractie Lijst Pim Fortuyn
Rudy Reker, fractievoorzitter
Antwoord van burgemeester en wethouders
Eindhoven, 11 januari 2011
Voorgeschiedenis
In mei 2002 is in overleg met de burgemeester en politie voor de duur van zes weken cameratoezicht in winkelcentrum Vaartbroek ingesteld. De beelden werden live uitgekeken door de politie in het winkelcentrum. De camera’s hadden een opsporingsdoel: met de camera’s is bewijs verzameld tegen een jeugdgroep. Gelet op het succes en verzoeken van de ondernemers is het tijdelijke cameratoezicht verlengd tot januari 2003.
Gelijktijdig is een breder veiligheidstraject gestart in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Omdat de veiligheidssituatie in 2003 aanzienlijk was verbeterd, heeft het college toen besloten om het cameratoezicht te beëindigen. Daarna werden de camera’s niet meer uitgekeken (maar bleven wel hangen).
In 2004 is met rijkssubsidie het KVO-traject van start gegaan. In april 2005 heeft het winkelcentrum als eerste winkelcentrum in Eindhoven een ster in het kader van de certificering KVO ontvangen. Het KVO-maatregelenpakket voorzag niet in cameratoezicht. In 2006 is het gerenoveerde winkelcentrum Vaartbroek (samen met de winkelcentra Kerkstraat e.o. en Oud Woensel) deelnemer geweest in het samenwerkingsproject “Pak die lastpak”. Het project leverde een uitwisselingssysteem op van gegevens over winkeldieven en overlastplegers. Tijdens de projectperiode zijn 91 meldingen geregistreerd, waarvan 2 afkomstig van winkelcentrum Vaartbroek.
In 2007 is het winkelcentrum gevraagd om mee te werken aan hercertificering van van het KVO. De winkeliersvereniging heeft hiertoe niet besloten, omdat de kosten te hoog waren (900 euro) en er te weinig incidenten plaatsvonden. Daarna zijn de inactieve camera’s verwijderd.
In 2010 hebben zich drie incidenten voorgedaan: twee inbraken (in een sigarettenwinkel en in een slagerij) en een overval op de Tabakker. De politie heeft de overval nog in onderzoek.
1. Is het college bereid tot onmiddellijke herplaatsing van camerabeveiliging in het winkelcentrum Vaartbroek en zo ja op welke termijn is dit mogelijk?
Wij begrijpen de gevoelens en reacties van ondernemers en bewoners. Roofovervallen hebben een diepe impact op de samenleving. De vraag is echter of publiekrechtelijk cameratoezicht op dit moment een juiste maatregel is. In 2010 heeft de raad de “Kaders cameratoezicht 151c Gemeentewet en bedrijventerreinen” vastgesteld. Cameratoezicht wordt alleen ingezet indien met andere maatregelen niet eenzelfde doel kan worden bereikt (cameratoezicht moet proportioneel en subsidiair zijn, artikel 2.2 van de Kaders cameratoezicht) en als onderdeel van een breder pakket van maatregelen. In dat kader moet een zorgvuldige afweging worden gemaakt.
Op basis van de huidige omstandigheden bestaat er -mede op advies van de politie- onvoldoende aanleiding om publiekrechtelijk cameratoezicht in te stellen. De bedrijven moeten in eerste instantie zelf aanvullende maatregelen treffen, zoals goede inbraakwerende voorzieningen en waar nodig cameratoezicht in de winkels. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de winkeliers. Daarnaast kan de sociale controle in de buurt worden vergroot. De politie heeft hierover de getroffen winkeliers individueel geadviseerd.
De gemeente is op dit moment met de winkeliersvereniging in gesprek. Hercertificering van het KVO en het starten van een buurtpreventieproject met de bewoners van de bovenliggende appartementen worden in dat kader besproken. Hiervoor is de medewerking van winkeliers en bewoners nodig; cameratoezicht heeft alleen toegevoegde waarde in combinatie met andere maatregelen. Indien in het kader van bijvoorbeeld hercertificeren van het KVO blijkt dat publiekrechtelijk cameratoezicht gewenst is, worden hierover te zijner tijd door de burgemeester (bevoegde gezag) en het college (beschikbaar stellen van financiën) afwegingen gemaakt. Een voornemen tot het instellen van cameratoezicht wordt dan in de commissie Financiën en Bestuur besproken.
2. Is het mogelijk om camerabeveiliging voor een lange tijd te waarborgen?
Nog niet van toepassing.
3. Heeft het college nog andere plannen om de veiligheid en leefbaarheid in- en rondom winkelcentrum Vaartbroek te verbeteren?
Zie onder 1.
4. Kunt u verklaren waarom de camerabeveiliging destijds is gestaakt, terwijl dit in Vaartbroek een groot succes was?
Lees ook een deel van de voorgeschiedenis