Raadsvragen: Wie verzint deze misplaatste en gesubsidieerde onzin?
Eindhoven. 19 maart 2015
20/3 Studio 040
20/3 Eindhoven Dichtbij
Foto: via Omroep Brabant
UPDATE: Met antwoord van het college
Zieke geesten in Eindhoven misbruiken subsidiegelden met walgelijke Islamitische teksten via een lichtkrant op de Philips Lichttoren
Geacht college,
Graag wil de Lijst Pim Fortuyn per omgaande opheldering over het zogenaamde ‘kunstproject’ van het festival STRP Biënnale 2015. De organisatie van dit festival, dat door het Fonds Podiumkunsten met 37.500 euro fors wordt gesubsidieerd, vond het nodig om een verwerpelijk ‘gedicht’ op de lichtkrant te zetten van de Philips lichttoren in onze stad.
Om nu de tekst ‘Welcome to the Islamic state’ en ‘Farewell Mother’ op de lichtkrant van het meest prominente gebouw in Eindhoven te projecteren is een maatschappelijk zeer onverantwoorde daad, die alleen kan zijn ontsproten uit een ziek brein. Dat blijkt wel uit het feit dat zelfs de afdeling terrorismebestrijding uit Den Haag hierover heeft gebeld. De andere teksten die te zien zijn of waren te zien (?) sluiten daarop aan. Een normaal denkend mens doet zoiets niet!
Wij willen daarom weten wie er verantwoordelijk is voor dit verwerpelijke project dat grote consequenties had kunnen hebben. Denk daarbij aan onrust onder de bevolking, een ‘uitnodiging’ tot een terroristische daad en daarbij de benodigde politie inzet etc.
Dat brengt ons tot de volgende vragen.
1. Bent u het met ons eens dat dergelijke ‘kunstvormen’ grievend zijn en tot grote onrust kunnen leiden onder de inwoners van onze stad?
Zo nee, waarom niet?
2. Kunt u ons vertellen wie er verantwoordelijk is voor dit project en wat voor stappen u gaat ondernemen tegen de verantwoordelijke(n)?
3. Bent u het met ons eens dat 37.500 euro subsidie, dus belastinggeld, nooit moet worden gegeven aan organisaties die dergelijke belachelijke acties uitvoeren?
Zo nee, waarom niet?
Rudy Reker, fractievoorzitter
Tjerk Langman, commissielid
19/3 Omroep Brabant | 19/3 Eindhovens Dagblad |
19/3 Studio 040 | 19/3 Eindhoven Dichtbij |
Antwoord van burgemeester en wethouders
Vooraf
Het STRP festival is een festival voor Art & Technology. Eén van de kunstwerken die onderdeel uitmaken van de expo van het festival is het kunstwerk ‘Fare thee well’ van Dries Verhoeven. Dit kunstwerk werd al op verschillende plaatsen in de wereld getoond en kent steeds een plaatselijke component. Het heeft nog nergens tot ophef en gevaarlijke situaties geleidook omdat het in alle gevallen gaat om een verwijzing naar een internationale actualiteit die we dagelijks in de kranten en op tv zien. Het is een tijdsbeeld en zo bedoeld door de kunstenaar. Het gaat over het verwelkomen van bepaalde fenomenen, personen, dingen etc. en over het afscheid nemen van anderen. Het zet aan tot denken over onze tijd. De lichtkrant is eigendom van de kunstenaar zelf.
1. Bent u het met ons eens dat dergelijke ‘kunstvormen’ grievend zijn en tot grote onrust kunnen leiden onder de inwoners van onze stad? Zo nee, waarom niet?
Het college treedt niet in de inhoud van kunsten en kunstuitingen. We hebben begrepen dat de organisatie van STRP en de kunstenaar direct hebben gehandeld naar aanleiding van de klachten van bewoners over enkele van de geprojecteerde teksten. De tekst ‘Welcomeislamic state’ is daarop uit de reeks van geprojecteerde teksten verwijderd door STRP en de kunstenaar.
2. Kunt u ons vertellen wie er verantwoordelijk is voor dit project en wat voor stappen u gaat ondernemen tegen de verantwoordelijke(n)?
De kunstenaar en de STRP organisatie zijn verantwoordelijk voor het project. Wij zien geen aanleiding stappen te ondernemen richting beide genoemde partijen.
3. Bent u het met ons eens dat 37.500 euro subsidie, dus belastinggeld, nooit moet worden gegeven aan organisaties die dergelijke belachelijke acties uitvoeren? Zo nee, waarom niet?
Wij gaan niet over de besluiten van het landelijke Fonds Podiumkunsten. Door het fonds is dit project aangemerkt als artistiek inhoudelijk interessant en het is reeds op vele plaatsen in de wereld te zien geweest.
Eindhoven, 14 april 2015